Home » Materialen

Materialen

De sieraden van Bohemian Sparks zijn uniek en altijd met de hand gemaakt!

Voor de sieraden gebruik ik uitsluitend hoogwaardige producten, zoals edelstenen, parels, schelp, Swarovski kristallen, vergulde en zilveren componenten en nog veel meer. 

Ik ben altijd op zoek naar de mooiste, meest bij de oorspong gelegen componenten van goede kwaliteit. 

 


Edelstenen

Edelstenen zijn bijzondere mineralen. Ze zijn mooi om te zien, duurzaam en in veel gevallen zeldzaam. Om de schoonheid te bevorderen worden ze vaak geslepen.

Wat is de betekenis van edelstenen? Sommigen hechten er veel waarde aan, anderen vinden het bijgeloof. Op z'n minst is het leuk om te weten welke bijzondere betekenissen edelstenen kunnen hebben. Zeker als je een sieraad cadeau geeft.

Stiekem vinden we het toch allemaal interessant om te weten wat de betekenis van een edelsteen is.

Edelstenen zoals Amethist, Rozenkwarts, Onyx, Amazoniet, Bergkristal, Howliet, Aventurijn, Labradoriet, Lavasteen en vele andere verwerk ik in allerlei vormen en combinaties. 

Edelstenen kunnen onder invloed van UV-licht veranderen van kleur. Jouw sieraad kan dus enigszins veranderen na verloop van tijd. 

Ook door natuurlijke slijtage kunnen de stenen veranderen, matte varianten kunnen bij intensief gebruik deels glimmend worden. 

Er bestaan veel afgeleide vormen van (edel-)stenen zoals synthetische of bijgekleurde varianten. Ik vermeld bij ieder artikel de samenstelling van de componenten zodat je weet wat je draagt. 

 

Parels 

De parels worden zoetwater- of rivierparels genoemd om zo het onderscheid te kunnen maken met zoutwaterparels. In China viste men al 5000 jaar geleden op rivierparels.

Tegenwoordig zijn nagenoeg álle parels gecultiveerd, gekweekt in meren en rivieren in China, Australië en Japan.

Er wordt een stukje weefsel van een schelp geïmplanteerd in een andere schelp waardoor de mossel of oester een parel gaat vormen, nadat het stukje weefsel eerst ingekapseld is door een parelzakje. Bij de zoetwater parels groeien tussen de 30 en 40 parels tegelijk in een mossel. Bij natuurlijke parels gebeurt dit proces vanzelf maar dit komt niet vaak voor. 

Swarovski kristallen

Kristal (ook kristalglas genoemd) is materiaal dat bestaat uit glas dat een zekere hoeveelheid lood(II)oxide bevat. Als het meer dan 30 procent lood bevat, is het volloodkristal, zoals Swarovski (circa 32 procent lood). Materiaal met een hoog gehalte van lood vertoont meer schittering en heeft een rijker kleurenspectrum.

Daniel Swarovski werd op 24 oktober 1862 geboren in het Tsjechische Bohemen als zoon van een glasbewerker. 

Hij heeft in 1892 een manier bedacht om glas te kunnen slijpen zoals diamanten geslepen worden. Hij heeft een automatische polijstmachine uitgevonden, waarmee hij vele malen nauwkeuriger kon polijsten dan dit ooit handmatig mogelijk zou kunnen zijn. Door deze uiterst precieze manier van slijpen ontstaat er een prachtige fonkeling in het glas. In verband met de speciale glasverbindingen die Swarovski Kristal gebruikt zal het Swarovski kristal altijd meer schitteren dan dat van een imitatie.

Schelp

Schelpkralen worden gemaakt van echte schelpen waardoor zij een fantastische kleuren en parelmoer effect hebben. 

Schelp kralen geven een natuurlijke en speelse uitstraling aan je sieraad. Door de diversiteit van de soorten zijn de schelpkralen mooi om met andere materialen te combineren. 

Metalen componenten

 

Vergulde componenten 

Gold filled is een hoogwaardig product en is opgebouwd uit twee of drie lagen met een basis materiaal van koper of juweliers messing met daar overheen een laag van meestal 12K of 14K goud.

Goldfilled kettingen, armbanden of sieraadonderdelen hebben geen dun laagje goud dat er gemakkelijk afslijt. Bij juist gebruik van Gold filled sieraden zullen deze net als puur gouden sieraden (een leven) lang meegaan.
Gold filled sieraad onderdelen blijven mooi van kleur en het levert een goede en betaalbare kwaliteit op die goed verdragen wordt door mensen die allergisch zijn voor andere metalen dan goud.

Voor alle verbindingen waar mogelijk een slijtage zou kunnen optreden gebruik ik Gold filled onderdelen, zo blijven mijn sieraden heel lang mooi. 

Gold plated sieraad onderdelen hebben een koperen basis. Op deze sieraad onderdelen is een dun laagje massief goud aangebracht. Het laagje is naar schatting maar maximaal 0,05% van het totale gewicht van het item. Dat is dan ook meteen de reden waarom Gold plated na een tijdje kan gaan slijten en op den duur steeds dunner wordt. Bij onderdelen die niet aan een mechanische slijtage zijn blootgesteld is deze manier van vergulden een prima alternatief. 

 

Kleuren van goud

De kleuren van goud zijn afhankelijk van de samenstelling van goud.

De 14K goud is slechts ongeveer 60% zuiver goud, dit maakt het een stuk beter betaalbaar en sterker dan 24K goud of zuiver goud.

Waaruit bestaat de overige 40%?  De overige 40% bestaat uit 'andere' metalen. Deze hebben een grote invloed op de kleur van het metaal. De meest voorkomende kleuren zijn goud; geel, rood, rosé en wit. Meestal worden deze kleuren gemaakt door toevoeging van zilver, koper, palladium of platina. Zo zit bijvoorbeeld in 14K geel goud 58% goud, 25% zilver en 17% koper. 

 

Allergie en zwarte uitslag van goud

Doordat goud ook in bepaalde mate zilver en koper bevat kan het weleens voorkomen dat je na het dragen van je gouden (of vergulde) sieraad zwarte huiduitslag krijgt. Dat is in de meeste gevallen helemaal onschuldig en wordt vaak veroorzaakt door de zuurgraad van je huid. Niet iedereen reageert dus op goud op dezelfde manier. Het is vaak afhankelijk van je weerstand of medicatie. Ook parfum of deodorant kunnen de oxidatie van goud veroorzaken. 

Heb je vaak last van zwarte uitslag of ben je allergisch voor metalen in goud?

Wij hebben ook componenten van 24K vergulde sterling zilver, rhodium plated of van chirurgisch staal.

Zilver en verzilverd

Zilveren sieraad onderdelen in zuivere vorm (99,9% zuiver) zijn in de meeste gevallen veel te zacht om er sieraad onderdelen van te maken. Daarom wordt puur zilver gemengd met kleine hoeveelheden van andere metalen tot een legering. 925 sterling zilver is de meest bekende legering van zilver. Het bestaat uit ten minste 92,5% puur zilver en 7,5% andere metalen, meestal koper. Samen zijn die veel sterker en minder buigzaam en daardoor uitstekend geschikt voor sieraad onderdelen.

Bohemian Sparks gebruikt meestal massief Sterling zilver (92,5% zilver) componenten.

In sommige gevallen worden zilver plated onderdelen toegepast, in dat geval staat de informatie in de beschrijving van het product. 

Zilver is een metaal dat reageert met zijn omgeving en zwart oxideert. Ook parfum, deodorant, chloor, chemische middelen, schoonmaakmiddelen, enz. kunnen oxidatie van zilver veroorzaken.
Dit is een natuurlijke eigenschap, die wel verminderd kan worden als je je zilveren sieraden na het dragen goed droog en luchtdicht bewaart. Gelukkig kan de zwarte aanslag altijd weer verwijderd worden zodat je sieraad weer glanst als nieuw.